Close
Menu

Brouwerij

Brouwerij
Brouwerij
Brouwerij
Brouwerij
Brouwerij

In het begin van de 15e eeuw was het begijnhof van Mechelen sterk aanwezig in de stad. Het begijnhof bezat een belangrijk "Krankenhuis" gesitueerd op de huidige site van de brouwerij, waarvan nog enkele gebouwen dateren uit de 15e en 16e eeuw, waaronder de oude St.-Bernardusrefuge van de Abdij van Hemiksem.

1471

In 1471 beslist Karel de Stoute dat het bier gebrouwen voor het Krankenhuisvoor de begijnen en hunne officieren" vrij is van accijnzen en belastingen.

1872

In 1872 koopt de familie Van Breedam de brouwerij en bouwt een moderne brouwerij met stoomketel. De liefde voor het vak en de interesse van de familie Van Breedam voor de Mechelse glorieperiode onder de Hertogen van Bourgondië, liggen aan de basis voor de terugkeer naar de tradities en het brouwen van speciale bieren.

1990

In 1990 neemt Charles Leclef, 5e generatie, de brouwerij over en worden belangrijke investeringen gedaan. Het geheel van gebouwen en materialen wordt gerestaureerd en vernieuwd.

Hotel - Brasserie - Stokerij

Eind vorige eeuw opende Het Anker binnen de muren van de brouwerij een 3-sterren hotel: een uniek concept in België. De laatste jaren werd het gamma bieren sterk uitgebreid, zodat er voor elk wat wils is, en eind 2010 werd de vernieuwde brasserie geopend en de rondleidingen door de brouwerij herstart.

Eveneens in 2010 werd in Blaasveld, in de 17-eeuwse familiehoeve, een volwaardige whisky-stokerij opgebouwd en in gebruik genomen: de Gouden Carolus Single Malt werd in 2013 op de markt gebracht en heeft intussen al meerder internationale prijzen gewonnen.

Ondertussen verwierf de brouwerij internationale bekendheid, wordt er naar meer dan 30 landen geëxporteerd en worden de bieren wereldwijd gelauwerd. Getuige hiervan de vele internationale prijzen en onderscheidingen die de brouwerij de voorbije jaren in ontvangst mocht nemen.

familie
Geschiedenis

De brouwzaal bestaat uit drie ketels uit 1946 en een wortfilter uit 2014. De ketels zijn vervaardigd uit rood koper en zijn met de hand “gehamerd” tot de bestaande vormen. De capaciteit bedraagt 3000 kg storting. Hiermee werden er vroeger brouwsels van 250 tot 300 hl pils vervaardigd. Vandaag brouwen wij 110 hl per brouwsel gezien de huidige speciaalbieren van een veel hogere densiteit zijn. 

Stap een

In de beslagkuip worden de verschillende mouten vermengd met water en geleidelijk wordt het moutbeslag opgewarmd van 55°C tot 72°C om de versuikering te bekomen.

Gisting

Vanuit de beslagkuip gaat het moutbeslag door de wortfilter, die de graanvezels er uithaalt. Dit wordt gebruikt als veevoeder. Daarna gaat de vloeibare wort naar de kookketel. Daar worden nog hoppen en - naargelang het bier - bepaalde kruiden toegevoegd. De wort verlaat de brouwzaal aan 100°C. De overgebleven vaste deeltjes worden er uitgehaald met een whirlpool. Via een warmtewisselaar wordt de temperatuur teruggebracht tot 21°C. Nadien wordt het brouwsel overgepompt naar de cylindroconische gistingstanks. 

Rijping

Na een hoofdgisting van 7 dagen wordt het jonge bier afgekoeld tot -1°C en begint het rijpingsproces.

Bottelen en consumptie

Vóór de botteling wordt het bier gefilterd (met uitzondering van Gouden Carolus Hopsinjoor) en wordt voor de meeste bieren een kleine hoeveelheid gist en suiker toegevoegd voor de hergisting op fles. Na een drietal weken doorgebracht te hebben in de “warme kamers” wordt het bier vrijgegeven voor consumptie.

In de brouwzaal
Front Description: 
Bezoek onze brouwerij<br>en ontdek onze geschiedenis.

Heeft u de leeftijd bereikt
om legaal alcohol te drinken?