Close
Menu

Nieuws

Brouwerij Het Anker krijgt Industriana-label voor Industrieel Erfgoed

In Leuven zijn de eerste Europese Industriana-labels uitgereikt. Dit label is een (h)erkenningsteken met QR-code dat uitgereikt wordt aan voorbeeldige sites, musea en initiatieven op het vlak van behoud en ontsluiting van industrieel en technisch erfgoed. In een eerste fase konden initiatiefnemers uit heel Europa een kandidatuur indienen rond drie thema's: textiel, kleiverwerking en traditioneel gefermenteerde en gedistilleerde dranken. De eerste labels werden nu toegekend. België mocht daarbij de spits afbijten met een eerste 22 labels, waarvan liefst 17 in Vlaanderen.

Brouwerij Het Anker vindt zijn oorsprong in de 15e eeuw, toen het begijnhof een belangrijk "Krankenhuis" bezat gesitueerd op de huidige site van de brouwerij. De begijnen waren hier vooral bezig met ziekenzorg en het donkere bier dat ze brouwden diende in eerste instantie als ziekenrantsoen voor de patiënten. Sindsdien is er altijd brouwactiviteit geweest op de site. In 1872 koopt de familie Van Breedam de brouwerij en bouwt een moderne brouwerij met stoomketel. In 1990 neemt Charles Leclef, 5e generatie, de brouwerij over en wordt het geheel van gebouwen en materialen gerestaureerd en vernieuwd. Er worden een 3-sterren hotel en een brasserie geopend binnen de muren van de brouwerij en er worden rondleidingen opgestart om het rijke erfgoed open te stellen voor publiek. Bezoek de brouwerij om dit erfgoed zelf te ontdekken onder leiding van een gids.

Brouwerij Het Anker en de andere geselecteerde initiatieven zullen deel uitmaken van het Industriana-netwerk, met bijbehorende apps en kaarten op internet. Voorbijgangers en belangstellenden kunnen dankzij de QR-code via hun smartphone ter plaatse informatie kunnen opvragen over de sites en hun geschiedenis. Na de testfase zal het project vanaf de zomer ook naar andere landen uitgebreid worden. Dit project wordt gesteund door de Europese Commissie.

Meer info op www.industriana.eu

Foto door Industriana

Heeft u de leeftijd bereikt
om legaal alcohol te drinken?