Van brouwen tot stoken

Hoe het begon

Van 1637 tot 1914 maalt en stookt het ‘meuldersgeslacht’ Van Breedam graan tot jenever op de Molenberg in Blaasveld. In 1872 verlaten Louis Van Breedam en zijn zus de Molenberg en worden brouwers in Mechelen. Tot op vandaag is de Molenberg nog steeds in handen van de familie en leeft de traditie voort.

Charles Leclef groeit als kind op in de brouwerij maar kent ook de Molenberg in Blaasveld, waar zijn oom woont. Nadat Charles in 1990 de brouwerij moderniseert, rijpt bij hem een ander gedurfd plan. Hij wil in de Molenberg bier tot alcohol distilleren, een Belgische whisky. Deze whiskystokerij wordt het perfect huwelijk tussen de twee familietradities: brouwen en distilleren.

Gouden Carolus Single Malt

Renovatie

Door de jaren heen raakte de familiehoeve aan de Molenberg in verval. In 2009 startten de voorbereidende renovatiewerken. De installatie van de koperen stookketels in november 2009, een absolute primeur voor België, betekende meteen de start van een nieuwe traditie. Uiteindelijk vloeide het eerste, pure distillaat uit deze ketels in oktober 2010.

Hieronder vindt u een impressie van de werkzaamheden.

Wat is whisky?

Whisky is de algemene benaming voor een distillaat dat minstens drie jaar en één dag op eiken vaten heeft gerijpt en minstens 40% alcohol bevat. De aanduiding ‘Single Malt’ mag enkel gebruikt worden bij whisky gedistilleerd in één distilleerderij en met slechts één graansoort, namelijk 100% gemouten gerst.

Volgens de regels van de kunst wordt het moutbeslag gedistilleerd in zogenaamde pot stills (stookketels) in koper. De vorm van deze pot stills en de dubbele distillatie zullen mee de uiteindelijke smaak en het karakter van het distillaat bepalen. De heldere en zuivere spirit (distillaat) die na dit langzame stookproces overblijft wordt nadien op houten vaten gerijpt gedurende meerdere jaren.

Schotland kent een rijke traditie in het distilleren van whisky. Ook distilleerderijen in andere delen van de wereld hebben zich toegelegd op de kunst van het whisky stoken. ‘Whisky’ is dan ook geen oorsprongsbenaming maar mag overal geproduceerd worden.

Belgische whisky

Het Anker stookt niet enkel de Gouden Carolus Single Malt whisky, maar ook de Stokerij De Molenberg Verjaardagsedities en de Pure Taste serie.

Verklarende Termen

Angels' Share: Het heerlijk geurende deel van het distillaat dat tijdens het rijpingsproces uit de houten vaten verdampt.

Beslag: Een klassiek moutbeslag bestaat uit fijngemalen mout en water. Na vergisting wordt dit beslag gedistilleerd in koperen stookketels.

Mout: Ontkiemde en gedroogde gerstkorrels, waarvan het aanwezige zetmeel in moutsuikers wordt omgezet.

Pot still: Een koperen stookketel met bovenaan een zwanenhals die over gaat in een spiraalvormige buis. In deze buis worden de alcoholdampen afgekoeld en door condensatie ontstaat zo een heldere vloeistof, de spirit (het distillaat).