Skip to Content

Hoe ben je bij de brouwerij terechtgekomen?

Mijn interesse voor bier werd gewekt toen ik mijn thesis kon schrijven bij Biercentrum Delvaux, hét onderzoekscentrum voor bieren in België. In 2015 heb ik het geluk gehad om recht van de schoolbanken - ik studeerde industrieel bio-ingenieur in Leuven - bij Het Anker als brouwer aan de slag te gaan. Stiekem had ik toen al de intentie om door te groeien tot mijn droomjob van brouwingenieur, en dat is na 4 jaar met plezier brouwer te zijn geweest uiteindelijk ook gelukt. Op redelijk korte termijn heb ik mijn doel bereikt, want mijn huidige job wil ik voor de rest van mijn leven blijven doen. Het is uiteenlopend werk met een tof team, en bij een fijn bedrijf.

Plezier0

Wat houdt je takenpakket precies in?

Als brouwingenieur zorg ik ervoor dat het brouwersteam elke dag weet wat en hoeveel er gebrouwen moet worden. Daarnaast neem ik ook de verantwoordelijkheid over de productie in onze fantastische microbrouwerij Batteliek. Bovendien zet ik mijn technische en biochemische kennis dagelijks in; om bieren te ontwikkelen, maar ook om installaties te ontwerpen, automatiseringsprocessen in te stellen, etc. Zo hebben we de laatste jaren veel gewerkt rond duurzaamheid en energie-zuinigheid. Samen met het brouwersteam kunnen we elk brouwtechnisch probleem de baas. 

“Mijn huidige job wil ik
voor de rest van mijn leven
blijven doen!”

Bart

Jij creëert dus ook mee de bierrecepten. Hoe gaat dat in zijn werk?

Bij Het Anker vertrekken we voor onze bieren graag vanuit een sterk verhaal. Binnen uiteenlopende werkgroepen, die meestal bestaan uit collega's van verschillende afdelingen, bedenken we concepten, smaken en recepturen. De 'Indulgence' reeks is hiervan een voorbeeld. Mijn taak is om het verhaal te vertalen naar specificaties voor het bierrecept. Als er bijvoorbeeld een koekjes- of karamelsmaak nodig is, ga ik op zoek naar mooi gebrande mouten om mee te brouwen. Enkele jaren geleden brachten we een cacaobier uit in gelimiteerde oplage. Omdat ik natuurlijk niks wist over cacao - niet echt een standaard ingrediënt van bier -, volgde ik les bij een Mechelse chocolatier. Zo ontdekte ik hoe lekkere cacao precies moet smaken, en kon ik daarmee aan de slag voor het recept. Zodra zo’n recept op punt staat, maken we een proefbrouwsel van een kleine 200 liter. Eens het proefbrouwsel is goedgekeurd, volgt het echte werk: dan brouwen we in batches van 25.000 tot 35.000 liter per keer.

Vind je het fijner om aan het begin van het creatieproces van nieuwe bieren te werken, of net om de processen van de bekende namen als Gouden Carolus te verbeteren?

Het zijn allebei heel mooie uitdagingen! Het is namelijk niet omdat een recept volledig op punt staat, dat het elke dag zomaar hetzelfde smaakt. We werken met levende producten: gist gedraagt zich bij elk brouwsel anders, hoppen en granen verschillen steeds (licht) van smaak, etc. Wekelijks komt er bier uit de hergistingskamer (nvdr: een verwarmde magazijnruimte waar de hergisting in de fles plaatsvindt), klaar voor verkoop. Samen met ons brouwers- en kwaliteitsteam proeven we 1 à 2 keer per week om te beslissen of het bier smaakt zoals het hoort te smaken, en of het dus verkocht kan worden of niet. Het is dus constant, batch na batch, bijsturen om de kwaliteit en smaak van onze bekende bieren op hetzelfde niveau te houden.

Brouwers

Wat is je favoriete plek in de brouwerij?

Ik zit het liefst in de controlekamer. Een beetje nerdy, maar ik kan er alle processen volgen via de computer en zo in één oogopslag de volledige brouwerij in de gaten houden. Een brouwsel dat gefilterd wordt, wort die kookt, bieren die vergisten,... Heerlijk om alles tegelijk te zien gebeuren.

Nog meer verhalen

Onze vacatures al gezien?